Datamodel in Power BI!

In deze editie van de nieuwsbrief een stukje basis! Deze keer willen we het hebben over een essentieel concept binnen datamodellering: het verschil tussen een snowflakemodel en een stermodel. Of je nu een beginner bent in de wereld van Power BI of een doorgewinterde gebruiker, het begrijpen van deze modellen kan je helpen om beter gestructureerde en efficiëntere datamodellen te bouwen.

Wat is een datamodel?

Voordat we duiken in de details van het snowflakemodel en stermodel laten we eerst eens kijken naar wat een datamodel eigenlijk is.
Een datamodel is een abstracte weergave van de gegevens die een organisatie gebruikt. Het helpt bij het organiseren van gegevens en het leggen van verbanden tussen verschillende entiteiten.
In Power BI wordt een datamodel gebouwd met behulp van tabellen en relaties tussen die tabellen.

Cursus Power BI

Stermodel: Een overzicht

Een stermodel is een eenvoudig en intuïtief datamodel dat bestaat uit één centrale tabel (de feitentabel) die is verbonden met meerdere dimensietabellen. De feitentabel bevat de kerngegevens waarop analyses worden uitgevoerd, zoals verkoopcijfers of financiële gegevens. De dimensietabellen bevatten de contextuele informatie die wordt gebruikt om de feitentabel te beschrijven, zoals productinformatie, klantgegevens of tijdsdimensies.

Cursus

Snowflakemodel: Een verdieping

In tegenstelling tot een stermodel, bestaat een snowflakemodel uit genormaliseerde dimensietabellen, wat betekent dat de dimensies verder worden opgesplitst in subdimensies. Hierdoor ontstaat een meer gestructureerde, maar ook complexere datamodellering. Het idee achter een snowflakemodel is om gegevensnormalisatie te maximaliseren, wat kan leiden tot efficiënter gegevensbeheer en minder redundantie. Echter, het kan ook resulteren in meer ingewikkelde query’s en minder intuïtieve rapporten.

Power BI

Het verschil in gebruik

Beide modelleringstechnieken hebben hun eigen voor- en nadelen. Een stermodel is over het algemeen eenvoudiger te begrijpen en te onderhouden, waardoor het vaak de voorkeur heeft voor kleinere datasets of wanneer eenvoud belangrijk is. Aan de andere kant biedt een snowflakemodel meer flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor het geschikter is voor complexe en grootschalige datasets.

Inschrijven voor de cursus!

Wil je meer leren over het bouwen van effectieve datamodellen in Power BI, inclusief het begrijpen en toepassen van stermodellen en snowflakemodellen? Dan is onze cursus precies wat je zoekt! Tijdens deze tweedaagse cursus leer je niet alleen de theoretische achtergrond van datamodellering, maar krijg je ook praktische ervaring met het bouwen van verschillende soorten modellen in Power BI.

Schrijf je vandaag nog in en neem een diepe duik in de wereld van Power BI-datamodellering. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken met de juiste kennis en vaardigheden.

Cursus