Effectief datamodel in Power BI!

De basis van een Power BI rapport en dashboard? Het datamodel, daar is waar je start. Heb je een goed datamodel dan zal dit enorm veel tijd en frustratie besparen verderop in het proces. In deze nieuwsbrief gaan we daar dieper op in! En heb je een keer ondersteuning nodig bij het maken van een dashboard of door het volgen van een cursus? Laat het ons weten, we helpen graag.

Tips effectief datamodel in Power BI

Een goed opgezet datamodel vormt de ruggengraat van elke Power BI-rapportage. Een sterk datamodel zorgt ervoor dat je de gegevens in jouw rapporten eenvoudig kunt begrijpen, analyseren en er waardevolle inzichten uit kunt halen. Hier zijn enkele essentiële stappen om jouw datamodel naar een hoger niveau te tillen:

1. Brondata optimaliseren:

Voordat je begint met modelleren, is het belangrijk om je brondata te optimaliseren. Dit omvat het verwijderen van onnodige kolommen, het samenvoegen van gegevens en het opschonen van fouten en andere problemen. Hoe beter je gegevens zijn, hoe soepeler je modellering zal verlopen.

2. Gegevensrelaties vaststellen:

Power BI is sterk gebaseerd op het idee van relaties tussen tabellen. Zorg ervoor dat je duidelijke relaties tussen jouw tabellen vaststelt, bijvoorbeeld door middel van unieke sleutelkolommen. Dit zal het eenvoudiger maken om gegevens over meerdere tabellen te combineren.

3. Gebruik van DAX-berekeningen:

DAX (Data Analysis Expressions) is een krachtige taal voor het maken van aangepaste berekeningen in Power BI. Leer DAX om complexe berekeningen te maken die niet rechtstreeks uit jouw brondata kunnen worden afgeleid. DAX biedt ook mogelijkheden voor aggregaties en filtering op geavanceerd niveau.

4. Tijdintelligentie inbouwen:

Als je rapporten tijdsgebonden zijn, overweeg dan het gebruik van tijdsintelligentie-functies in Power BI. Hiermee kun je eenvoudig jaar-tot-jaar vergelijkingen maken, bewegende gemiddelden berekenen en historische trends analyseren.

5. Optimalisatie voor prestaties:

Zorg ervoor dat jouw datamodel geoptimaliseerd is voor prestaties. Dit omvat het minimaliseren van het gebruik van berekende kolommen, het beperken van het aantal unieke waarden in kolommen en het gebruik van samengevoegde tabellen wanneer dat mogelijk is.

Conclusie

Een goed datamodel vormt de kern van elke succesvolle Power BI-implementatie. Het is de sleutel tot het verkrijgen van waardevolle inzichten uit jouw gegevens en het nemen van goede beslissingen. Met de juiste training en begeleiding kun je jouw vaardigheden verbeteren en jouw Power BI-rapporten naar een hoger niveau tillen.

Een dashboard op maat laten maken?

Heb je geen tijd om zelf een dashboard of rapport te maken in Power BI of ligt je affiniteit er niet bij, maar wil je wel een overzicht waar je verder mee kunt? Dan maken wij graag een afspraak om een rapport of dashboard op maat te maken voor jouw organisatie.

Dashboard

Ontdek onze complete Power BI-cursus

Ter Zake Power BI biedt een veelomvattende basiscursus voor beginnende gebruikers, maar ook voor mensen die al wel wat gedaan hebben in Power BI. Onze docenten zijn experts op het gebied van Power BI en staan klaar om je te helpen jouw vaardigheden te ontwikkelen. Onze cursus omvat onderwerpen zoals datamodellering, gegevensvisualisatie en nog veel meer.

Heb je vragen of wil je een cursus bij jullie intern? Neem dan contact met ons op voor een op maat gemaakte training om jouw organisatie te voorzien van de specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn voor succes met Power BI.

Cursus