Primaire sleutel of secundaire sleutel in Power BI

Een primaire sleutel of een secundaire sleutel in Power BI. Ze zijn noodzakelijk, in elke dataset. Weet jij waarom een sleutel noodzakelijk is in Power BI? En wat is eigenlijk het verschil tussen een primaire en secundaire sleutel. Het lijkt in eerste instantie misschien niet zo belangrijk, maar voordat je datasets kunt gaan koppelen is het van wezenlijk belang om na te denken over de sleutels. Als je die namelijk inzichtelijk hebt dan wordt de rest ook een stuk makkelijker. In deze tip sluiten we af met een DAX formule, zeker als je iets meer gevorderd bent is het handig om zoveel mogelijk DAX formules te kennen en te beheersen.

Primaire sleutel (primary key)!

Een primaire sleutel (of primary key) is een kolom in een tabel met uitsluitend unieke waarden. Door middel van deze unieke waarde kunnen individuele rijen worden geïdentificeerd. Als je bijvoorbeeld een tabel hebt met werknemers, dan is het werknemer ID de unieke, primaire sleutel. In elke tabel waar dit nummer staat kan er worden gekoppeld met de specifieke werknemer die hoort bij dit nummer.

Werknemer_ID Voornaam Achternaam Regio_ID
1 Anouk van Hoof 504
2 Gerard Nijssen 629
3 Sophie Paalman 36

Secundaire sleutel (foreign key)!

In bovenstaande tabel zie je het Regio ID staan, dit is een secundaire sleutel in de tabel werknemer. Hiermee kan een koppeling gemaakt worden met de tabel Regio, in de tabel Regio is het wel de primaire sleutel. Zo zie je dus dat een tabel slechts één primaire sleutel kan bevatten, maar wel meerdere secundaire sleutels. Belangrijk zelfs, want door het gebruik van deze sleutels kunnen er koppelingen tussen tabellen worden gemaakt.

Regio_ID Regionaam Land
504 Amsterdam Nederland
629 Brussel België
36 Dusseldorf Duitsland

DAX formule

=COUNTROWS(<Table>)

Telt het aantal regels binnen een bepaalde tabel. Kan handig zijn om in een rapport of dashboard te verwerken of om controleberekeningen uit te voeren.

Ook leren hoe je met Power BI werkt?

Nu weet je wat het verschil is tussen een primaire en een secundaire sleutel. Wil je meer leren zodat je zelf ook een mooi rapport of dashboard kunt maken in Power BI. Schrijf je dan nu snel in voor onze basiscursus Power BI of neem contact op.