Wat is een Meting?

Misschien ben je het al eens tegengekomen in de Engelse versie van Power BI: Measures. In de Nederlandse versie van Power BI worden dit Metingen genoemd. Maar wat zijn het en wat kun je ermee? Dat zijn vragen waar ik vandaag een antwoord op zal geven. Inclusief een voorbeeld van een eenvoudige, maar veelvoorkomende Meting.

Wat is een Meting?

Allereerst natuurlijk de vraag wat een meting precies is. Kort en simpel uitgelegd is een Meting een calculatie. Een calculatie die een hoop verschillende vormen kan aannemen, variërend van eenvoudige aggregaatfuncties, zoals opsommingen, gemiddelden, minimum en maximum, tot aan meer complexe vormen zoals Time Intelligence functies zoals DATEADD en SAMEPERIODLASTYEAR.

Hoe gebruik je een Meting?

In mijn voorbeeld zal ik uitgaan van een eenvoudige Meting. In mijn dashboard heb ik een simpele tabel toegevoegd met de omzetcijfers van 2022 per provincie. Nu wil ik graag een tabel tonen met alleen de omzetcijfers van de provincie Flevoland.

Om te beginnen kies ik aan de rechterkant voor New measure, door op de rechtermuisknop te klikken in het Fields paneel.

Vervolgens komt de formulebalk tevoorschijn. Hier voer ik de volgende formule in:

CALCULATE(SUM(Sales[Omzet]), FILTER(Sales, Sales[Provincie] = “Flevoland”))

De formule bestaat uit de volgende drie onderdelen:

  1. De CALCULATE-functie. Deze functie heeft één verplicht criterium en dat is de expressie zelf. In mijn geval kies ik hier voor de SUM-functie.
  2. De FILTER-functie. Deze is optioneel en gebruik ik om de Sales tabel, en meer specifiek de Provincie kolom te filteren.
  3. In stap drie geef ik aan welke provincie ik gefilterd wil hebben in mijn resultaat.

 

Nadat deze formule ingevoerd is druk ik op Enter, kies ik een nieuwe tabel uit het zijpaneel en selecteer ik de Meting ‘Omzet Flevoland’. Zoals je hieronder ziet is de omzet data voor de provincie Flevoland gelijk aan de omzet data in de reeds bestaande tabel.